måndag

Tårtkalas

Har experimenterat med tårtbotten och testat lite nya fyllningar. Denna gång blev det Dulce de leche och vaniljbavaroise. Den blev väldigt uppskattad både av vuxna och barn.





Vaniljbavaroise

Ett underbart recept på en vaniljmousse som påminner mycket om vaniljpannacottan. Skillnaden är att i vaniljbavaroisen används även mjölk, dvs lika mycket mjölk som grädde vilket gör denna fyllning lite lättare än vaniljpannacottan (inte lika fet).

Jag utgick från receptet på Smulans bakblogg


200 g mjölk (2 dl)
65 g äggula (ca 4 äggulor)
80 g socker
1 vaniljstång
1 tsk gelatinpulver (+ 1 msk vatten)
200 g vispad grädde (2 dl)


1.Blanda gelantinpulver och vatten, låt svälla 5 min.
2.Skrapa ur vaniljstången och lägg i mjölken, koka upp och låt dra ca 10 min.
3.Vispa socker och äggula lätt och tillsätt i mjölken och sjud till 84-85 grader.
4.Tillsätt gelantinet och kyl till ca 20 grader och vänd ned i den lätt vispade grädden. Blandas i omgångar.
5. Låt stå i kylen så den blir fast innan du fyller tårtan.

Denna mängd användes till ett lager fyllning i tårta på 26 cm i diameter.



söndag

Dulce de leche

Smarrig Dulce de leche ska få bli fyllning i min nuvarande tårta jag experimenterar med. Ett långkok på tre timmar av kondenserad mjölk blir en smarrig kolasås (ganska så trögflytande). Vattnet måste täcka burken under hela koktiden. Jag kokade burken ca 3,5 timmar då jag ville ha den extra krämig. Resultatet har ni nedan.



fredag

Cupcakes av mitt fynd i skogen

Cupcakes med blåbär

Gick ut i skogen för att plocka lite blåbär, har nämligen aldrig varit ute på blåbärsplockning och visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig. Såg knappt några bär när jag gick där, tänkte mer eller mindre att de andra hade hunnit före. Men då kom en äldre man och sade att det inte var så mycket blåbär i år. Hur glest som helst och det va inte alls roligt att plocka. Fick ihop 600 gram på drygt en timmes vandring mellan buskarna. Besviken var jag men desto gladare blev barnen. De åt upp det mesta men några bär sparades till mina cupcakes.

Jag använde receptet på vaniljmuffins från Esters hörna med lite modifiering.


2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker (bytte ut vaniljsocker mot Burbon vaniljpulver ca 0,25 tsk)

Fyllning 150 gr blåbär som fördelas i formarna.


Gör följande:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop ägg och socker lätt. Rör därefter i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda sist i mjölk och smör och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i muffinsformar och sist blåbär och grädda sedan i ca. 10-12 min (med blåbär gräddade jag i 16 min).


Frosting med citronsmak

60 gram mjukt smör
4 dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1,5 msk färskpressad citron, saften
120 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg



Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft kärmigt
Vispa i Philadelphiaosten.
Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
Bred den på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.







onsdag

Egentid = Baktid

Gubben är i Karlshamn och lyssnar på Kent som besöker Östersjöfestivalen, Colin är hos sina kusiner och Milo somnade kl 18.15, kan det bli bättre för någon som älskar att baka???

Så mycket var det för den semestern utan bakning :)...det gick inte mer än 3-4 dagar förrän jag fick ryckningar i min bakgen (vet inte om det finns något som heter bakgen). Bakgenen - det rinner i mitt blod, jag tänker dagligen på bakning i alla möjliga former, och ja, jag till och med drömmer om bakning... HERREGUD! Inte trodde jag att det skulle vara så beroendeframkallande :) Jag kunde inte ens vara utan bakning i 4 dagar. Jag har en tårtbotten jag bara älskar, tyvärr blir den ju inte så hög men idag hade jag möjlighet att exprimentera. . Jag gjorde två dubbla satser för att se om resultatet blev bra. Började först i 26 cm form men jag har aldrig bakat i denna form tidigare så jag var ju  tvungen att dubbla satsen i en form jag brukar baka i, ca 24 eller mer exakt 24,5 cm.

Resultatet blev bra, men inte mer. Jag vill att bottnen ska bli runt 7-8 cm hög. Den vänstra 26 cm blev 5 cm hög och den högra 24,5 cm blev 6 cm hög. Jag undrar om jag vågar köra dubbel sats i 20 cm form :)

fredag

Enzo 1 år - Tiggertårta

Enzo firar sin födelsedag imorgon och det ville han göra med Tigger. Tårtan består av vaniljbottnar, hallonmousse och geishagrädde, spacklad med chokladsmörkräm och täckt med sockerpasta.


GRATTIS och hoppas du får en underbar födelsedag!!




onsdag

Geishagrädde


3 dl grädde
170-200 gr geishachoklad

Värm grädde över vattenbad (vattnet får ej koka när detta görs, eller röra vid skålen). Hacka ner chokladen och låt ligga i grädden ett par minuter, rör sedan tills chokladen smält. Låt svalna och ställ in i kylen över natten. Måste vara riktigt kallt för att det ska gå att vispa upp till grädde.

Hoppas det smakar!!

Recept - Mousse

Hallonmousse

Det är ofta svårt att få till en bra mousse med gelantin, jag har misslyckats supermånga gånger. Vill rekommendera en mousse som jag har lyckats med ett flertal gånger. Ursprungsreceptet är plockat från Coop men har modifierat den lite genom att lägga till ytterligare lite gelantin för att passa som en bra fyllning i tårta.

400 gr hallon (3 dl pressade hallon utan kärnor)
2,5 tsk gelantinpulver (2,5 msk vatten)
0,75 dl vatten
1 dl socker
3 dl grädde

Tina 400 gr hallon (gärna självupptinade, ej mikro) pressa i sil. Förbered gelantinet och låt stå 5-10 min. Koka upp socker och vatten ca 2 min eller tills det är en klar vätska. Lägg gelantin i sockerlag och låt smälta, låt sedan detta svalna. Under tiden vispas grädde. Blanda hallon med sockerlag+gelantin och häll över i en skål och blanda ner den uppvispade grädden (grädden vispas lagom, ej för hårt), lite  i taget.

Lycka till!!

tisdag

Misslyckande...

...händer ibland och kommer att hända igen. Testade Orsis Tårtverkstad (FB) HÖGA tårtbotten men misslyckades fullkomligt. Tårtbottnen blev alldeles för kompakt och stabbig men ack den som ger sig... jag kommer att testa den igen :) Jag chansade ändå och fyllde den med hallonmusse och egengjord marshmallowfluff vilket inte heller gick så bra. När jag skar mig en bit idag så fanns det inte mycket kvar av fluffen, den som var såååå god när den var alldeles nygjord. Oh well, en upplevelse i sig att slänga en hel tårta i soporna :)

Sommar, semester, bakning och framför allt dekorering av tårtor är inte en dans på rosor. Hade nog inte kunnat föreställa mig hur värme och luftfuktighet påverkar sockerpastan. Efter helgen tar jag lite semester från bakandet. Tänkte jag skulle spendera kvarvarande veckor av semestern med att umgås med min familj.

Go natt och sov gott!!!
Lillan

söndag

Hemgjord vaniljkräm

Jag hittade ett recept på vaniljkräm, via FB-gruppen Sockerrus Q&A, som jag bara MÅSTE testa någon dag.

Nedan länk är en kanon bra "steg-för-steg" instruktion för vaniljkräm. Hämtad från "Bakverk och Fikastunder". Även bild är lånad från denna sida.



Helt förvånad blev jag ju inte när jag läser att det ursprungligen är Leila Lindholm's recept, hennes recept är underbara.

Tack för en superfin "steg-för-steg"-beskrivning!

Konfirmation för Felix

Idag ska Felix konfirmera sig. En brun bibel och blommor i blå toner dekorerades tårtan med. När Åsa skulle hämta tårtan nämner hon att de även hade dekorerat med blått i hemmet så det passade ju fint.

Tårtan består av chokladbottnar med hallonmousse varvat med chokladsmörkräm. Tårtan är täckt med sockerpasta och dekorationer är av gumpaste. Bibel är gjord av sockerpasta.





Till Felix konfirmationstårta hade jag chokladsmörkräm som fyllning samt spacklade tårtan med. Tårtan var till 30 - 35 personer.

500 gr smör normalsaltat
300 gr florsocker
70 gr kakao
30 gr vaniljsocker
5 äggulor

Börja med att vispa rumstempererat smör ca 10 min så det blir vitt och fluffigt, blanda ihop florsocker, vaniljsocker och kakao och sikta i en skål, häll sedan i smöret och vispa ytterligare 5 min. Separera äggulor från vitan och vispa snabbt upp gulorna (med en gaffel räcker). Häll sedan gulorna i smörkrämen, lite i taget.  För kraftigare chokladsmak öka mängden kakao.


lördag

Tårta till Humlestafetten

Varje år går Humlestafetten av stapeln här i Bromölla. Det är en löpartävling runt vackra Ivösjön. På tårtan kan ni se Ivösjön och dess växlingsställen, åtta styck.






Rosa blommor

Oplanerad tårta, hade lite mousse över från en annan tårta. Det är en anledning nog att få göra en tårta till. Jag exprimenterade med måååånga små rosa blommor. Tårta bestod av chokladbottnar och jordgubbsmousse.


Våran Amanda 17 år

Vår Amanda har blivit stora damen, 17 år fyllde hon den 9 maj!



Alex 10 år

Alex hade sett min Ronaldo-tårta och när vi vid tillfälle träffades undrade mamma Fia om jag kunde tänkas göra en tårta till honom på hans barnkalas. Skulle inte vara något avancerat utan ville bara att det skulle se speciellt ut. Han ville gärna ha en match-tröja av hans stora idol Suarez i Liverpool.

Chokladbottnar och vaniljkräm, riktigt gott trots sin enkelhet.




Skatebord-tårta till Gilbert 5 år

Gilbert är Colins bästa kompis på dagis och de båda äääääälskar att åka skatebord, kick-bike och cykla på ramper mm. Gilberts mamma undrade därför om jag kunde fixa hans födelsedagstårta. Självklart antog jag mig den utmaningen!! Gilbert ville ha choklad och jordgubbssmak i tårtan.




Gustav 7 år

Gustav gillar Manchester United. 


Morsdag

Morsdag firades och då ville Maggan ha en tårta med choklad och päronsmak.
Chokladbottnar med päronmousse blev det.



Fredagsfika på jobbet - kärleksmums

Jag har fått äran att fixa fika till kollegorna varje fredag och denna fredag blev det kärleksmums.


Sebbes studenttårta nr. 3

På dagen då Sebbe tog studenten kunde inte familjen på min sida närvara. Därför firades han även med Bromöllagänget lördagen den 16 juni också. Lite mat och tårta förstås ;)-

Bestod av chokladbotten, vit chokladmousse och After-Eight-grädde. Smaskens :)


Studenttårtor till Rebecca

Här är några studenttårtor som jag gjorde till Rebecca som tog studenten i juni.
Vaniljbottnar med jordgubbsmousse, jordgubbskompott och vaniljkräm.





tisdag

Bibel i vitt

Till en konfirmationstårta modellerade jag en bibel.  Blev mycket fin att lägga på en tårta.


Dålig planering

Fick lite jordgubbsmousse över från några tårtor jag gjorde, räknade lite fel, eller ganska mycket fel :) Men det gör ju inget. Det blev en tårta till familjen och fredagsfika till kollegorna och det uppskattades.

Gjorde några tårtbottnar och täckte med jordgubbsmousse.


Cupcake med citronsmörkräm

Till dessa cupcakes använde jag tårtbottenreceptet och de blev hur bra som helst. Citronkrämen är ett recept ur Allt om Mat nr 6, 16 mars 2012.

Citronsmörkräm:

3 äggulor
1 dl socker
1/2 + 1 1/2 dl vispgrädde
2 msk pressad citron
150 gr smör, rumsvarmt
1 citron, rivet skal
ev lite gul färg, pastafärg eller hushållsfärg

Blanda äggulor, socker, 1/2 dl grädde och citronsaft i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret i små klickar. Tillsätt citronskalet. Låt krämen kallna. Vispa upp 1 1/2 dl grädde och blanda detta i krämen.


I denna cupcake är citronsmörkrämen ej utblandad med grädde.

Kladdkake-cupcakes...smaskens

Fick äran att ta med mig dessert till en tjejkväll vi hade för ett tag sedan, om jag inte minns fel hade vi ett Italienskt tema. Inte för mina muffins hade något med Italien att göra men det  gjorde det samma, goda var dem och uppskattade :)





söndag

Recept - tårtbotten

Saftig chokladbotten

Jag vill dela med mig av ett recept som jag för det mesta använder som tårtbotten. Jag har vid några tillfällen försökt ge mig in på lika delar ägg, socker och mjöl/potatismjöl men inte fått det att fungera, recept kan ni se på Mycakes. Jag kommer inte sluta försöka mig på det men till dess jag får det att fungera kör jag på nedan recept som är väldigt uppskattat. Det är en lite tyngre och saftigare botten som jag bara älskar.

170 gr smör
1.8 dl mjölk
2 ägg
220 gr strösocker
170 gr mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao

Smält smöret och låt det svalna tills det blir rumstemp. Under tiden blanda alla torra ingredienser och sikta ett par gånger genom sil. Vispa på låg hastighet smör och torra ingredienser. Vispa ner ett ägg i taget och slutligen blanda i mjölken. Kan vispas på låg hastighet genom hela receptet.

Gräddas i nedre delen av ungnen på 180 grader.

Form 23 cm ca 35 min
Form 20 cm ca 53 min (4-5 cm)
Form 20 cm ca 80 min (1.5 sats smet, 6 cm)
Form 15 cm ca 75 min (ca 8-9 cm)
Form 24 cm ca 55 min (1.5 sats smet)

Dessa tider kan variera beroende på ugn.