lördag

Jitterbuggare

Det var längesen jag gjorde Jitterbuggare, har tänkt på det ganska länge men det blir liksom inte av. I onsdags bestämde jag mig för att göra dessa goda små kakor. Receptet kommer från "Sju sorters kakor". Jag tyckte dock inte att marängen smakade så mycket (enl receptet) så jag lade till lite extra socker. Nästa gång jag gör dessa underbart goda kakor tänker jag lägga till lite Valrhona cacaopulver. Kan riktigt känna smaken i munnen och det börjar redan vattnas :)



Recept ca 50 st

Ugn 175 ca 12-15 min

Mördeg:
270 gr mjöl (4 1/2 dl)
90 gr socker (1 dl)
200 gr smör
1 äggula

Fyllning:
2 äggvitor
75 gr socker (5,5 msk)

1. Arbeta samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Låt degen vila svalt (ca 30-60 min)
2. Vispa vitorna till ett hårt skum och tillsätt socker under fortsatt vispning.
3. Dela mördegen i 2 delar och kavla ut varje del till drygt ½ cm tjock rektangel, 16*30.
4. Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem till två rullatårtor. 
5. Lägg dem på en skärbräda och ställ dem kallt en stund.
6. Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor och lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen.

måndag

Våfflor dagen till ära

Fram till i år har jag alltid använt köpt våffelsmet när jag gör våfflor: Enkel, bekvämt och snabbt att slänga ihop. Resultatet har också blivit därefter, mjuka och inte det minsta frasiga. Otålig som jag är kan jag inte vänta på att våffeldagen ska infinna sig så jag har de senaste två gångerna gjort egen våffelsmet. Oh lord, vad gott det är.



Receptet är enkelt och gudomligt gott. 

Ca 5 laggar 

25 gram smör
120 gr mjöl (2 dl)
1,25 dl mineralvatten (naturell)
1 krm salt
2 tsk äkta vaniljsocker
2 dl grädde

1.Smält smör och låt svalna
2. Blanda torra ingredienser väl
3. Häll i mineralvatten och blanda till en slät smet.
4. Under tiden du vispar grädden värmer du upp våffeljärnet så det blir riktigt varmt. Vispa grädden fast och blanda ner grädde och smör i smeten, blanda väl. Ta ca 1 dl smet till varje lagg.

Ett tips kan vara att byta ut vaniljsocker mot kakao för att få chokladsmak på dina våfflor. 

Smaklig spis!




söndag

Hello Kitty till Nora

Hello Kitty är en av mina stora favoriter. Nora hade önskemål om att tårtan skulle varar rosa och ha en regnbåge. Såklart skulle Nora få det!!!



Fotbollsplan till Noah

Noah är en fotbollstokig kille som fyller 6 år och hans önskemål var en tårta som såg ut som en fotbollsplan. En fotbollsplan fick det bli.




fredag

Spindelmannen till Emilia

Stora tjejen, Emilia 4 år, är helt galen i Spindelmannen och därför fick det bli en tårta med detta tema. Den blev enkel och fin med den röd-svarta färgkombinationen. Hoppas du blev överraskad och att tårtan satt som en smäck :)



lördag

Kladdkaka

Minns inte när jag bakade kladdkaka senast. Det är alltid uppskattat med kladdkaka så jag passade på att göra några stycken när vi ska på fest hos min syster ikväll.





Ca 10-12 bitar

150 gr smör
225 gr socker (2,5 dl)
30 gr Valrhona kakao (1 dl)
3 gr vaniljsocker (1tsk)
2 ägg
120 gr vetemjöl (2 dl)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform, du kan använda ströbröd, mjöl eller kokos som jag gjort i till denna kaka.

- Smält smör i en kastrull på ca 2 liter
- Blanda kakao, socker och vaniljsocker vänd ner i smöret och rör om till allt blandats. Jag har tagit bort grytan från plattan när jag gör detta.
- Rör ner ägg, ett i taget.
- Avsluta med att röra ner mjölet. 
- Jag har fördelat smeten i två formar, 16 cm diameter. Gräddat på nedre falsen i 17 min. Går också bra att gädda i 24 cm form i ca 20 min (enligt ursprungsreceptet)





Jag har modifierat ursprungsreceptet genom att ta bort 45 gr (0,5dl) socker enl eget smak och tycke.



torsdag

Sötsalta jordnötskakor med choklad

Jag är väldigt förtjust i bakverk med jordnötssmak och därför blev jag extra sugen på baka dessa småkakor. Jag har använt samma grunddeg som till mina chokladiga snöbollar. Små spröda kex som smälter i munnen, inte så söta, men med mycket chokladsmak och en härlig brytning genom de salta jordnötterna.





Recept ca 20 st
1/6 del grunddeg, ej kyld
1/2 dl salta jordnötter
50 gr mörk choklad (70% kakaohalt)

Gör så här:
Finhacka nötter och choklad. Arbeta in i degen. Forma till en rulle och kyl i minst 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i ca 20 tunna skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10 min eller tills de fått lite färg. Låt svalna på plåten. (Jag hade mina inne i 15 min utan att de fick någon direkt färg).

Chokladiga snöbollar

Passande att dela med mig av dessa små godbitar när det har snöat i snart ett dygn i Skåne, närmare bestämt i Bromölla. Jag som trodde våren var kommen... Godbitarna smälter i munnen och jag vill bara ha fler av dem :) I mitten av dessa chokladkakor gömmer sig en bit krämig nougat.





Grunddeg

600 gr vetemjöl (10 dl)
180 gr strösocker (2dl)
500 gr smör
2 äggulor

Tips! Dela upp degen i 6 delar och frysa in det som inte går åt.


Recept ca 24 st
2/6 delar av degen

16 gr Valrhona kakaopulver (3 msk)
100 gr nougat ex Odense
Florsocker

Gör så här:

Arbeta in kakaon väl i degen och dela den i 24 bitar. Då jag alltid väger mina ingredienser vägde jag upp varje bit till ca 18 gr. Skär även nougaten i 24 små bitar. Platta till degbitarna lite och lägg på en nougatbit. Nyp ihop degen runt nougaten och rulla till små bollar. Lägg dem i kyl i minst 30 min. 
  Sätt ugnen på 175 grader. Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 11-13 min. Låt svalna och pudra rikligt med florsocker så de blir vita och fina.


Apelsinrutor med choklad







Recept: 

Botten
120 gr smör
200 gr mandlar (skållade och malda)
68 gr socker (3/4dl)
1 ägg
180 gr mjöl (3 dl)

Fyllning:
200 gr choklad
28 msk solrosolja
1 apelsin, rivet skal
400 gr apelsinjuice (utspädd eller drickbar) (ca 4 dl)
180 gr socker (2 dl)
20 gr maizena majsstärkelse (2 msk)
3 ägg

Garnering
150 gr choklad
14-28 gr solrosolja (1-2 msk)

Gör så här:

1. Blanda smör, mandel, socker och ägg till en smidig massa. Tillsätt mjöl och blanda till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila några timmar i kylen.
2. Sätt ugnen på 200 grader
3. Kavla ut degen mellan plastfolie och klä en form ca 20x30 cm. Sätt in i ugnen och grädda i 10 min. Låt svalna
4. Smält chokladen och tillsätt olja. Fördela chokladen i pajskalet och låt stelna.
5. Tvätta apelsinen väl i ljummet vatten och riv skalet fint. Blanda apelsinskal, juice, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Ta från värmen.
6. Dela äggulor i vitor och gulor. Rör ner äggulorna i apelsinkrämen och låt svalna. Vispa äggvitorna styva och vänd ner i krämen. Fördela i pajskalet.
7. Grädda 20-30 min nederst i ugnen. Låt svalna.
8. Smält chokladen och rör ner olja. Ringla över kakan. Låt stå svalt och stelna. Skär upp i rutor. 

Tips! Jag fick mycket garnering över så jag hade nog halverat mängden i receptet. Om du tycker det blir för lite går det alltid snabbt att smälta ytterligare lite till :)

Ett tips till :) 
Går bra att frysa in och plocka fram en rutan när suget smyger sig på :)

Recept från "Baka gott med härlig choklad, Året Runt bilaga 10/13"



lördag

Kanintårta till Towa 10

Helgens tårta till Towa 10 år skulle vara en kanintårta och då blev det några stycken. Det va jätteskoj att modellera dessa små sötnosar. Chokladbottnar med jordgubbsmousse och glasscreme. 








måndag

Cookies - Kokos och vit choklad

Detta recept kommer från Året Runt "Baka gott med härlig choklad". Blev så sugen på dessa cookies och har jag fått för mig något är det bara att sätta igång. Så krispiga och goda. Går utmärkt att byta ut vit choklad mot vilken sort som passar dig bäst. Då jag inte hade kokosflingor hemma så bytte jag ut detta mot kokosmjöl vilket gick lika bra. Smaken fanns där men inga kokosflingor :)








Recept ca 25 cookies

100 gr vit choklad
125 gr smör
2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
2 dl kokosflingor (1 dl kokosmjöl)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Garnering
50 gr vit choklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Grovhacka chokladen.
Vispa smör och socker riktigt luftigt i en bunke med elvisp.
Rör i äggen
Tillsätt mjöl, kokos (kokosmjöl), vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop så att allt blandas. Rör i chokladen.

Forma till ca 25 bollar och lägg på bakplåtspapper. Truck till så att bollarna blir ganska platta. Baka mitt i ugnen i ca 10-12 min tills de börjar få lite färg. Låt svalna på galler.

Smält chokladen. Ringla över kakorna med en gaffel eller sked, låt stelna.


lördag

Chokladmuffins på Valrhona kakaopulver

I dag har hela familjen varit i Karlshamn och shoppat. Vi gick in i chokladbutiken Grodan och där såg jag Valhrona choklad och pulver. Har hört så mycket gott om denna produkt och tänkt jag ville prova den själv. Det är inte direkt billig men smaken är fyllig och god jämfört med andra billigare varianter. När jag kom hem från stan var jag tvungen att testa mitt nyinköpta kakaopulver. Mina små cupcakes blev sååå goda.





Recepetet har jag lånat från Esters Hörna.